İNGİLİZCE KELİME ÖĞRENMEK

WordUp Oct 14, 2018

Değerli öğretmenimiz Tijen Tan Gülse ile Word UP Kelime Öğrenme sistemi ve genel olarak ingilizce kelime öğrenme ile ilgili yapğılmış güzel bir söyleşi.

  1. Geniş bir İngilizce kelime bilgisine sahip olmak neden önemlidir?

Çok kelime bilmek okuduğunu doğru ve tam anlamak demektir. Bu da sınavlarda daha yüksek puanlar almanızı sağlar. Özellikle de elimizde son yıllarda okuduğunu anlayanların başarılı olabileceği şekilde hazırlanan YDS örnekleri varken. Ne de olsa artık sadece teknik, taktik ve stratejiler ile, matematik probleminde formülleri yerine yerleştirir gibi İngilizce soru çözmek yok. Zaten araştırmalar da iyi bir kelime bilgisi hakimiyetinin sınavlardaki başarıyı katladığını ortaya koyuyor. Sadece katı bir dilbilgisi çalışan adaylarınsa sınavlarda çok düşük sonuçlar aldığını gösteriyor. Sınavların dışında akademik hayatınızda da İngilizce kelimelerdeki yetkinliğiniz sizi hep daha ileri götürecektir elbette. Çünkü, bir kez sıkça kullanılan temel, orta ve ileri seviye kelimeleri öğrendiğinizde, makaleleri okurken zorlanmayacaksınız, kendi makale ve tez özetlerinizi yazarken sıkıntıya düşmeyeceksiniz. Konuşma ve dinleme becerilerinizi geliştirirken, bir de kelime öğrenmek zorunda kalmayacaksınız. Yani hep bir adım önde olacaksınız.

  1. Elimde çeşitli kurslardan edindiğim ya da Internetten indirdiğim kelime listeleri var. Kelime öğrenmek için yeterli olur mu?

Hayır. Kesinlikle yetmez. Öncelikle, elinize listeyi alıp -hele o alfabetik olan listeleri- yanlarına Türkçe anlamlarını yazıp, listeye bakarak ezber yapmaya çalışmanın oldukça yorucu ve de verimsiz bir çalışma yöntemi olduğunu düşünüyoruz. Düşünsenize, her gün 60 kişilik bir sınıfa giriyorsunuz 60 kişinin de yakasında sadece isimleri yazıyor. Hepsine diyelim ki 60 dakika bakıyorsunuz ve hiç birisi ile tek tek tanışmıyor ve hikayelerini öğrenmiyorsunuz. Peki sonrasında kaçının ismini anımsarsınız? İlk başta belki 5 belki 10 belki iyimser bir tahminle 15. Ancak üstünden zaman geçtikçe bu sayının azaldığını, hatta sınava gelindiğinde çoktan sizi terkedip gittiğini acı deneyimlerle biliyorsunuz. Bir diğer konu da edindiğiniz listelerdeki kelimelerin hazırlandığınız sınav için uygun ve güvenilir olup olmadığı. 1000 kelimelik bir listede YDS’de işe yarayacak 100 kelimenin bile olmadığına, içinde yanlış anlamların verildiğine sizler de tanık olmuşsunuzdur.

  1. Kayıtlı olduğum kursta hocalar ayrı bir ders ile sadece kelime çalıştırmıyorlar çünkü soru çözerken ve okuma yaparken zaten kelimeleri öğreneceğimizi söylüyorlar. Sizce bu doğru mu?

Devam ettiğiniz kursta özellikle kelime çalıştırılan derslerin olmaması, neredeyse ilköğretimde Matematik dersinin olmaması gibi bir durum bence. Müfredat eksikliği. Soru çözerken ve okuma yaparken kelime öğrenilebilir, ancak kelimeyi akılda tutmada kesinlikle yeterli olmaz. Soru ya da okuma parçası bittiğinde yeni karşılaşılan kelime de size veda eder. Pek çok kez bunu yaşamadınız mı?

  1. YDS için öğrendiğim kelimeler TOEFL ve IELTS gibi uluslararası sınavlarla örtüşüyor mu?

Elbette bire bir örtüşmüyor. Ancak öncesinde YDS kelime derslerine maruz kalan bir öğrenci, saydığınız sınavlara hazırlanırken mutlaka bunun avantajını yaşar.

  1. Akıllı telefonuma ve tabletime kelime eşleştirme uygulaması indirdim. Sizce gerçekten öğretici olur mu?

Eş anlamlı kelime çalışmaktaysanız, neden faydalı olmasın? Elbette öğretici olur. Hatta İngilizce – Türkçe eşleştirmesi yaptıran oyunlar bile işe yarar çünkü çok tekrar etme ve yanlış yaptığınız kelimeleri tekrar tekrar sorma özellikleri var.

  1. Okumak kelime bilgimizi geliştirir mi? Okuyarak yeni kelime öğrenebilir miyim?

Öğrendiğiniz kelimeleri okuma parçaları içinde görmek çok önemlidir. Okuma parçalarına çalışmak için illaki bir okuma kitabı edinmeniz bile gerekli değil artık bence. Çünkü bilgi her yerde ve Internet sayesinde herkesin erişimine açık. Düzenli olarak her gün 1 makale ya da haber okusanız bile ciddi ilerleme kaydedersiniz. Ama bir okuma kitabınız varsa ve içinde hatalar yoksa, iyi bir okuma rehberi olur tabiki. Yeri gelmişken, İngilizce konferanslar, filmler, diziler, televizyon şovları izlemek de kelime bilginize katkı yapar. Örneğin Ted Talks konuşmalarını izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Aynı konuşmayı, önce Türkçe alt yazı, sonra İngilizce alt yazı ile izlerseniz kelime bilginizi geliştirir. Bir de ardından aynı videoyu alt yazısız izlerseniz “dinleme” becerinizi ilerletirsiniz.

  1. Hocalarım hep “metnin içinden, bağlamdan, anlamdan kelimenin anlamını çıkarman gerek” diyorlar. Her kelimeyi öğrenemezmişiz. Sizce de öyle mi?

Haklısınız biz hep İngilizce hocaları olarak, bilinmeyen bir kelime anlamını cümlenin ya da metnin genelinden çıkarım yoluyla bulmanızı tavsiye ederiz. Bu tavsiye her zaman işe yaramaz aslında. Mesela, karşılaştığınız bir okuma parçasında eğer çok sayıda bilmediğiniz kelime varsa, nasıl olacak da o tüm kelimeleri anlamlarını tahmin edebileceksiniz? İmkansız. Mutlaka bir kelime çalışma metodu izlenmeli.

  1. Peki, YDS, YÖKDİL, TIPDİL gibi sınavlar için “sizce” en iyi kelime öğrenme yöntemleri nelerdir? Ne yapsak da artık İngilizce kelimeleri unutmasak? Sanki hep aklımızdan uçup gidiveriyorlar.

Ben kendim İngilizce öğrendiğim yıllarda, her karşılaştığım kelimeyi üşenmeden bir kelime defteri tutup oraya yazardım. Yanına sadece Türkçesini değil ama. Ve her hatırlamadığımda kendime ceza olarak deftere tekrar yazıp detaylı çalışırdım. Yani bazı kelimeleri belki de 5-10 kere çalışmışımdır. Sonra bu defteri her seferinde baştan başlayarak okuyarak tekrarlardım. Zaten burdan yola çıkarak şunu farkettim: Bir kelimeyle ne kadar sık karşılaşırsan, onu o kadar iyi bilirsin. Tıpkı bir insanla ne kadar çok karşılaşırsak, onu o kadar iyi tanıyabileceğimiz gibi.
Liste türü verimsiz kelime ezberindense ya da aynı kelimeyi bir kağıda 10 kere, 50 kere yazmaktansa -ciddiyim bunu da halen öneren hocalar var- “eşanlam / yakın anlam / zıt anlam / collocations yani birlikte kullanılan kelime kalıpları” çalışmak faydalı olur. Sonra, kelimeleri kodlamak, kelimelere lakaplar takmak, akrostişler oluşturup gruplamak, kelimeler üzerinden basit ama akılda kalıcı hikayeler kurmak kelimelerin akılda kalmasını sağlar. İşte öğrencilerin, tüm bunları yapabilmesi için WORD UP KELİME ÖĞRENME SİSTEMİ’ni sonunda çıkardık.

  1. Son olarak, WORD UP Kelime Öğrenme Sistemi’nizi bize biraz anlatır mısınız?

İçerisinde, “sıfatlar”, “fiiller”, “ekonomi & finans kelimeleri”, “sağlık & tıp kelimeleri”, “insan ve toplum kelimeleri”, “tarih kelimeleri”, “araştırma kelimeleri”, “doğa ve çevre kelimeleri”, “bilim, teknoloji ve İnternet kelimeleri” ve “savaş ve barış kelimeleri” bulunuyor.
Sistem 3 bölümden oluşuyor: İlk bölüm START UP testlerinden meydana geliyor. Tüm testlerde sarmal bir döngü kurgulanmış durumda. 2500’ü aşkın test sorusu ile eşanlama dayanan çalışmalar benimle birlikte yapılıyor. Yani siz öğrencilerin önceden çözerek video dersi izlemesine gerek yok. İkinci bölümde ise KEEP UP testleri mevcut. Burada ise 1400’den fazla soru ile önceki bölümdeki kelime kategorileri bu kez öğrenciler tarafından çözülüyor ve sonra cevap anahtarı ile kontrol ediliyor. Pekiştirmeler de yapıldıktan sonra bu kelimeleri toparlamak için eşleştirme testlerinin olduğu 3. Bölüme geçiliyor. 3. Bölüm ROUND UP Testlerini içeriyor. Eşanlamlı ya da yakın anlamlı kelimeleri eşleştirdiğiniz 85 test ile 6800’den fazla kelime eşleştiriliyor. Bu bölümün testleri de yine önce öğrenci tarafından bireysel olarak çözülüyor. Ardından da benimle birlikte videolar izlenerek kontrol edilerek çalışmalar tamamlanıyor. Böylece oldukça fazla sayıda kelime biliyorsunuz çünkü hepsi ile ilgili bir anınız oluyor, ve çünkü her kelimeye çok kere sistematik olarak maruz kalıyorsunuz. Yaşayan bir kelime belleğine sahip olmanızı sağlayan çok sağlam bir sistem. Temennimiz çok sayıda kişinin bu sayede artık yılardır devam eden kelime sorununu çözmesi.

Tijen Hocamıza güzel söyleşi için teşekkür ediyoruz. Tüm öğrencilerimize
https://www.ankaradil.com/yds-yokdil-yks-dil-kelime-kitaplari/76-word-up.html
adresinden WORD UP İngilizce Kelime Öğrenme sistemi konusunu incelemelerini tavsiye ediyoruz.

Derslerimiz hakkında daha detaylı bilgiyi www.ankaradil.com adresinden alabilirsiniz. Ankara Dil Akademisi Online YDS YÖKDİL E-YDS Tijen Hoca - Ümit Hoca